Beetje filosoferen, beetje wandelen, een glaasje

.

Op een mooie oktoberdag (welke dag is dit jaar niet mooi?) ontmoet ik Frits Stammeshaus (86 jaar) in zijn appartement in Osdorp. Aangenaam rustige inrichting, een mooie vleugel als sieraad in de kamer. En niet alleen als sieraad, Frits speelt er nog steeds dagelijks op. En hij doet dat, zelf vastgesteld, niet onverdienstelijk. Frits woont hier alleen. Het huis en de omgeving bevallen hem goed.

17 wandelvierdaagsen
Frits heeft 40 jaar gewerkt in de chemische sector en heeft later nog een agentuur in textielstoffen gehad. Hij is altijd zeer sportief geweest. Zwemmen en tennis. Maar zijn grootste hobby is toch altijd wandelen geweest. Met anderen, maar ook graag alleen. Hij heeft maar liefst 17 keer de vierdaagse van Nijmegen uitgelopen.

Maatje
Bij toeval zag Frits een aantal jaren geleden een advertentie van de Unie van Vrijwilligers. Je kon gekoppeld worden aan een maatje om, als er een klik was, regelmatig contact te hebben. En hij belde.

Het klikte meteen
Zo kwam hij in contact met zijn huidige maatje Ruud Sillmann. Ruud is gepensioneerd docent van de HES Amsterdam. “Mijn vrouw is al meer dan 10 jaar bij de UVV actief, in verschillende functies. En ze vond het ‘maatje zijn’ ook wel wat voor mij. Zo is het begonnen. Met Frits klikte het meteen. Zo eens in de twee weken ga ik bij Frits langs. Altijd leuke conversaties over van alles: Politiek, cultuur, muziek, familie, gezondheid en ‘alles wat ter tafel komt’. We wisselen boeken uit, wandelen eens wat, drinken ergens een borreltje. De sfeer is altijd gemoedelijk en we hebben er alle twee plezier in.”

Bezoek
“Ik woon in binnenstad,” vertelt Ruud, “en die afstand is voor Frits wel groot. Toch is hij een keer bij mij op bezoek geweest. Dat herinner ik me nog heel goed. Een over het hoofd gezien trappetje leidde tot een val met een hoofdwond als gevolg. (Vakkundig door mijn vrouw behandeld) Maar dat heeft gelukkige geen invloed gehad op onze prima onderlinge verstandhouding.

Gewoon doorgaan
“Zo lang we het allebei leuk vinden (en dat is nog steeds zo) gaan we er mee door”. Waarna Frits er nog aan toevoegt: “Dat Ruud bereid is er de nodige tijd in te steken vind ik heel prettig en bijzonder.”

Bij afscheid speelde Frits nog een fraai pianomuziekje. Erg leuk sfeertje, vond ik.

Interview en foto: Jan Barnhoorn

Meer info over de Unie van Vrijwilligers vind je hier


7 december is het Nationale Vrijwilligersdag.
Ben of ken jij ook een vrijwilliger? Op deze site vind je veel leuke bedankacties waar je jezelf of een ander voor kunt aanmelden.

Home | Over ons | Agenda Bedankacties | Stuur gratis een kaartje | Nieuws | Bedankportretten | Contact

Copyright ©2018 | Amsterdam Bedankt | website: online-marketing.amsterdam