“Bewoners kunnen met mij lachen”

In een inspirerende omgeving aan de Vijzelstraat praat ik met Caroline Cranen, één van de stadsmanagers van Amsterdam Cares, en vrijwilliger Johan Stevens.

Johan is in het dagelijks leven cabaretier, columnist en presentator. “Ik deed al wat langere tijd vrijwilligerswerk bij dak- en thuislozen. Het concept van Amsterdam Cares spreekt mij enorm aan: Veel flexibiliteit qua vrijwilligerswerk en toch de mogelijkheid om een band op te bouwen met mensen die het nodig hebben.”

Volle agenda
“Amsterdam Cares werd twaalf jaar geleden opgericht door Young professionals,” vertelt Caroline. “We willen de maatschappelijke betrokkenheid van de Young professional vergroten. Dit doen we door het aanbieden van flexibel vrijwilligerswerk waarbij de ontmoeting met mensen uit kwetsbare groepen centraal staat. Onze doelgroep heeft vaak een volle agenda, en daardoor kan niet iedereen zich elke week committeren aan vrijwilligerswerk.

Daarnaast kan in de dagelijkse hectiek van het werkende bestaan het besef dat er méér is op de achtergrond raken. Wij proberen bewustwording en maatschappelijk draagvlak te creëren. In Amsterdam hebben wij inmiddels meer dan 2000 vrijwilligers, waar Johan er één van is.”

Vondelstede
Johan is inmiddels al meer dan twee jaar zaterdags te vinden bij Vondelstede, een woon- en zorgcentrum voor ouderen. Hij doet daar spelletjes met ze, wandelt samen en knoopt vooral ook allerlei praatjes aan met de bewoners. “Ik vind het heel leuk om anderen een goed gevoel te geven. De bewoners kunnen met mij lachen. Ze zijn aan mij gehecht geraakt en kijken vaak echt uit naar mijn komst.”

Humor
De laagdrempeligheid en het ontbreken van de verplichting spreekt hem zeer aan. “Als het mij een keer niet uit komt, ga ik niet. Ik ga informeel met de ouderen om, met respect maar zeker ook met veel humor en begrip. Het kost mij totaal geen energie, integendeel, een bezoekje aan Vondelstede geeft mij zelf ook inspiratie en ontspanning.”

Caroline: “Het is fantastisch dat Johan dit al zo lang doet en er plezier in heeft!”
Johan: “Zolang ik mijn inlevend vermogen houd en ook de bewoners het leuk vinden blijf ik dit zeker doen!”

En ik denk dat de bewoners daar op hopen!

Jan Barnhoorn
Interviewvrijwilliger bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Foto: Marleen Hoogkamp

Ook interesse in flexibel vrijwilligerswerk?
Bij Amsterdam Cares bepaal jij wanneer en bij welke activiteit je in de stad aan de slag gaat. In hun kalender staan veel mogelijkheden.
Met een paar uur van je tijd kun je al iets betekenen


7 december is het Nationale Vrijwilligersdag.
Ben of ken jij ook een vrijwilliger? Op deze site vind je veel leuke bedankacties.

Home | Onze Missie | Agenda Bedankacties | Stuur een kaartje | Nieuws | Interviews | Contact

Copyright ©2017 | Amsterdam Bedankt | website: online-marketing.amsterdam