“Had iedere organisatie maar een Curt”

.

Wat als je op je oude dag geen lampje meer kan indraaien want je durft geen ladder op, je hebt geen vervoer naar het ziekenhuis of de tas met flessen is te zwaar om naar de glasbak te tillen? Je zou weleens een spelletje met iemand willen spelen of een stukje wandelen maar met wie?

Dan kan je je aanmelden bij Burennetwerk. Zij koppelen dergelijke verzoeken aan een ‘goede buur’, iemand uit de buurt die je komt helpen. Bewust noemen ze de goede buren geen vrijwilligers, Burennetwerk houdt het graag laagdrempelig. Een goede buur beslist zelf of hij of zij alleen eenmalige klusjes wil oppakken of vaker bij iemand op bezoek wil. Zo koppelt Burennetwerk buurtgenoten aan elkaar voor eenvoudige klusjes of sociaal contact.

Een goede buur
Curt Simons is zo’n goede buur. Hij woont in Zuidoost en werkt als tekstschrijver vanuit huis. “Mijn vriendin kwam ’s avonds thuis van haar werk met verhalen van wat er allemaal die dag was gebeurd. Die verhalen had ik niet en ik miste interactie met andere mensen. Ik zag informatie van Burennetwerk en dat sprak mij aan. Ik ben aan de slag gegaan als goede buur. Dat is nu drie jaar geleden. Veel hulpvragen die ik oppak, zijn praktisch; verhuisdozen inpakken of met iemand mee naar een afspraak in het ziekenhuis. Vaak is de eerste hulpvraag niet per se de echte hulpvraag. Er zijn veel eenzame mensen in de stad en dan is het fijn als iemand in het ziekenhuis op je wacht en vraagt hoe het ging.”

Anders dan onze ik-ik-ik maatschappij
Naast goede buur is Curt ook vrijwilliger op het kantoor van Burennetwerk aan de Nieuwe Herengracht. “Het is een prettige, informele organisatie. Iedereen werkt in dezelfde ruimte en iedereen werkt met een bepaalde passie. Met elkaar, anders dan in onze ik-ik-ik maatschappij. Dat vind ik prettig.” Anna van Dam, coördinator bij Burennetwerk: “Curt houdt het systeem up- to- date. Hij stuurt goede buren waar we al een tijdje niets van hebben gehoord een mail en vraagt of ze nog beschikbaar zijn om hulpvragen op te pakken.” Ook met actieve goede buren houdt Curt contact. “Vaak krijg ik hele verhalen teruggemaild,” zegt Curt. “Compleet met foto’s. Soms is er al jaren contact tussen de goede buur en de hulpvrager. Dan komen bijvoorbeeld de kinderen van de goede buur mee bij de bezoekjes. Van dit soort verhalen word ik blij.”

De lekkerste taart
Anna neemt haar vrijwilligers niet voor vanzelfsprekend. “Curt weet naast een eigen bedrijf acht uur per week vrij te maken om hier te komen werken. Tijd die hij ook anders had kunnen besteden. Dat waardeer ik enorm. Dankzij Curt hebben wij misschien wel het meest bijgewerkte bestand van actieve vrijwilligers. Hij is slim, denkt mee, denkt aan anderen en je kunt op hem rekenen. Daarnaast brengt hij de lekkerste taart mee op zijn verjaardag. Kortom we zijn heel blij met hem. Had elke organisatie maar zo iemand.”

Interview: Karine de Wit
Foto: Anna en Curt

Meer info over Burennetwerk vind je hier


7 december is het Nationale Vrijwilligersdag.
Ben of ken jij ook een vrijwilliger? Op deze site vind je veel leuke bedankacties waar je jezelf of een ander voor kunt aanmelden.

Home | Over ons | Agenda Bedankacties | Stuur gratis een kaartje | Nieuws | Bedankportretten | Contact

Copyright ©2018 | Amsterdam Bedankt | website: online-marketing.amsterdam