Debby van kinderboerderij de Werf bedankt Andreea

In het kloppend hart van kinderboerderij de Werf maken we kennis met Debby Simons-van Ballegooij (rechts op de foto) en Andreea Gheorghe. Debby rondt net de administratie van de dag af, ondertussen neemt ze nog afscheid van een aantal vrijwilligers dat deze dag geholpen heeft. Er heerst een jolige stemming en wanneer de laatste vrijwilliger lachend het kantoor heeft verlaten vraag ik vrijwilliger Andreea naar haar achtergrond.  Het interview vindt plaats in het Engels.

Dankbaar voor alle kansen
Andreea (25) is een studente uit Roemenië. Ze kwam naar Nederland om haar PHD in Scheikunde te doen en kwam terecht in Amsterdam, om de hoek bij de kinderboerderij in Watergraafsmeer. Naast het feit dat ze veel tijd heeft als buitenlandse student ver weg van huis, vrienden en familie, heeft ze er ook behoefte aan haar dankbaarheid te uiten voor alle kansen die ze heeft gekregen. Ze prijst zichzelf gelukkig dat ze een plek op de Amsterdamse universiteit heeft, in een land dat bekend staat om haar goede kwaliteit van research. Een andere motivatie beschrijft Andreea als volgt: ‘Hardworking is the term with which I would describe the Dutch people. Responsible and organised, so working here is also a way for me to learn.’

Geitjes aaien
Op een braderie kwam ze een vriend tegen die zei dat hij geitjes ging aaien bij de kinderboerderij. ‘ I want to pet cute animals too!’ dacht ze bij zichzelf. Via ViiA, het uitzendbureau voor vrijwilligers in Amsterdam Oost, vond ze begin dit jaar iets passends bij Kinderboerderij de Werf. Na vier keer proefdraaien kreeg ze haar eigen dag en tijd op het rooster. Om de twee weken op zaterdag helpt ze schoonmaken, voeren en dieren binnen- en buiten laten. Beheerder Debby licht toe hoe ze met vrijwilligers omgaat die zich aanmelden. Voorop staat dat de kinderboerderij niet zou kunnen bestaan zonder de vrijwilligers. Ze zijn zeven dagen per week open en alleen de twee gediplomeerde beheerders zijn betaalde krachten op de kinderboerderij.
‘De stichting heeft maar een klein budget.  Ze krijgen hier een kop koffie of thee en een koekje, een fijne conversatie, veel liefde van de kat, en ze werken zó hard!’ zegt Debby met bewondering.

Vrijwillig is niet vrijblijvend
Na aanmelding moet elke kandidaat vier keer proefwerken, want na een of twee keer kun je nog geen mening vormen over het werk, vindt Debby. Wanneer het na de proeftijd van beide kanten nog steeds bevalt komt de vrijwilliger in ‘dienst’ en kan hij aangeven hoe vaak en wanneer hij kan werken. Debby neemt haar vrijwilligers serieus, en verwacht ook dat zij dat doen. ‘Vrijwillig is niet vrijblijvend. Je krijgt een plek op het rooster, en er wordt ook op je gerekend die dag.’ Het feit dat er jaarlijks tussen de 40 en 50 vrijwilligers werken, waarvan er een aantal al 7 tot 10 jaar werken, illustreert dat ze het naar hun zin hebben.

Soms kom ik een stal in en dan vraag ik me af: What happened here?
Over de aanwezigheid van Andreea is Debby heel positief. ‘Wanneer Andreea op het rooster staat weet ik dat het die dag goed komt,  want ze is erg verantwoordelijk. Ik kan makkelijk een aantal taken aan haar overlaten, zonder dat ik alles nog een keer moet controleren. Wanneer ik haar iets vraag weet ik dat het goed uitgevoerd wordt.’  Ze vervolgt met een voorbeeld over het schoonmaken van de stallen. ‘ Soms kom ik een stal in en dan vraag ik me af: What happened here? Het is niet gewoon schoon, het is smetteloos. En dan concludeer ik: Andreea was here!’
Andreea op haar beurt is ook erg te spreken over Debby als haar leidinggevende. ‘She knows how to give instructions without being a dictator! She is really friendly in communicating to volunteers, parents and children. I think she is a good person for the job!’

Gezellige hangbuikzwijnen
Een favoriete bewoner van de kinderboerderij heeft Andreea niet, maar de hangbuikzwijnen Tineke en Remco zijn heel gezellig. Ze laten zich aaien als een hond, inclusief de ‘bellyrub’ waarvoor ze uitgebreid op hun rug gaan liggen.

Teamspirit
Niet alleen de dieren krijgen ‘treats’, ook voor de vrijwilligers wordt goed gezorgd. Onlangs is er nog gegourmet in de kantine, waar een groot deel van de vrijwilligers bij aanwezig was. Er heerst een goede sfeer en iedereen kan goed met elkaar opschieten. Deze teamspirit vindt Debby belangrijk. Mensen zijn geïnteresseerd in elkaar en voelen zich verbonden door hun gezamenlijke inzet voor de kinderboerderij. Het werken voelt nooit echt als werken, vindt Andreea. Het lijkt meer op een activiteit buitenshuis met vrienden. ‘Sometimes is just hard to leave’.

Hier vind je meer info over ViiA

Tekst en foto: Marije van Woerden


7 december is het Nationale Vrijwilligersdag.
Ben of ken jij ook een vrijwilliger? Op deze site vind je veel leuke bedankacties.

Home | Onze Missie | Agenda Bedankacties | Stuur een kaartje | Nieuws | Interviews | Contact

Copyright ©2017 | Amsterdam Bedankt | website: online-marketing.amsterdam