share“Jij bent echt een voorbeeld voor anderen”

Willem is beheerder bij Stichting Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Hij wil één van zijn vrijwilligers, Joop, bedanken.

Kun je iets vertellen over de Tolhuistuin en de taken van de vrijwilligers?

W: “Stichting Tolhuistuin is hoofdhuurder van dit complex,” vertelt Willem. “We verhuren de verschillende bedrijfsgebouwen uit aan creatieve bedrijven. Wij onderhouden de tuin en programmeren hier verschillende culturele evenementen. Hierdoor zijn we verkozen tot de belangrijkste culturele organisatie van Amsterdam-Noord.”

W: “De Tolhuistuin is een park, maar toch ook niet. Het is veel breder, hierdoor kan de gemeente het niet onderhouden. Zij zouden het als park behandelen. We hebben dus vrijwilligers nodig om de tuin te onderhouden. Joop is één van die vrijwilligers. Hij helpt met het onderhoud van de tuin en is hier in het weekend concierge. Hij is nu in de tuin, laten we daar naar toe gaan!”

Joop helpt vandaag met het onderhouden van de tuin. Hij verzorgt de verschillende planten en bomen. Ook maakt hij stukken tuin schoon en legt hij tegels.

J: “Kijk, dat is de oudste boom,” wijst hij aan. “en dit stukje bestrating is één van de eerste stukjes die ik hier heb schoon gemaakt. Dat heb ik naar me toe getrokken toen ik hier begon als vrijwilliger. Het is erg leuk werk, lekker buiten. De mensen die hier werken zijn ook heel erg betrokken, dat vind ik zo goed!”

Willem, wat wil jij tegen Joop zeggen?

W: “Ik wil Joop even bedanken! Als zijnde een trouwe vrijwilliger waarmee we fijn werken. Jij bent echt een voorbeeld voor anderen. Zeker gezien je hier pas sinds januari vrijwilliger bent. Ik wil je bedanken voor je enthousiasme, dat je er altijd bent. En ik hoop dat je hier nog heel lang wil blijven.”

Wat vind je ervan dat je zo bedankt wordt door Willem?

J: “Ja zo’n compliment krijgen, dat is ook een leerproces voor mij. Dat ik dat accepteer. Ik zou mezelf eigenlijk wat meer op mijn borst mogen kloppen,” lacht hij. “Hier kan je gewoon zijn wie je bent en wie je wil zijn. En nu ben ik hier tien maanden bezig en dan denk ik: Het gaat goed met mij! He! Joop, je bent goed bezig! En dat moet ik meenemen. Daarmee ga ik het weekend in! “

J: “Dat ik op mijn leeftijd hier nog zoveel voldoening uit kan halen, dat is voor mij heel belangrijk. En dat ik meegroei, hier, in Noord. Dat ik deel uitmaak van al die evenementen hier. “

W: “Ja, een van de dingen die we de vrijwilligers hier kunnen aanbieden is dat wanneer er hier een evenement is, dat ze op de gastenlijst worden gezet. Dat is ook een blijk van waardering vanuit ons. En Joop maakt daar ook graag gebruik van.”

J: “En daar maak ik ook hele mooie dingen mee. Dat ik op zo’n avond hier ben en denk: Kijk daar doe je het voor. Het is gewoon een prachtig mooie plek!”

 

share