share“Jij bent als een huismoeder voor de mensen van het Wereldhuis”

Marten bedankt vrijwilliger Patricia voor al haar werk in het Wereldhuis, een veilige plek voor mensen zonder geldige papieren. Patricia zet er koffie, maakt maaltijden en maakt schoon. En het belangrijkste: ze geeft mensen die dat nodig hebben aandacht.

Marten: “Patricia, dankjewel voor je inzet voor het Wereldhuis!” Hij overhandigt haar een doosje chocolaatjes. “Jij bent als een huismoeder voor de mensen van het Wereldhuis. Mensen voelen zich thuis door jouw aanwezigheid en rust. Je hebt een luisterend oor en een wijs woord voor iedereen die het nodig heeft.”

Het Wereldhuis aan de Nieuwe Herengracht is een veilige plek voor mensen zonder geldige papieren. Zij komen voor hulp, een gesprek of cursussen. Tegen alle verdrukking in ontwikkelen ze zelf initiatieven. Diverse zelforganisaties voor migranten zijn hier ontstaan, er worden taallessen, film en discussieavonden georganiseerd. Hulpverleners, docenten, creatievelingen, solidaire Amsterdammers zijn betrokken bij deze groep. Ze denken mee en helpen het netwerk te versterken. Ongeveer 15.000 mensen zonder verblijfspapieren leven in Amsterdam, iedereen met een eigen verhaal. Het Wereldhuis is een project van de Protestantse Diaconie.

Patricia heeft in de BBB, de bed bad en broodregeling van de gemeente Amsterdam, gehoord van het Wereldhuis. Ze kwam er vorig jaar voor het eerst toen ze zelf advies nodig had. Inmiddels is zij één van de vele vrijwilligers die mensen zonder papieren ondersteunen. Patricia zet er koffie, kookt maaltijden en maakt schoon. Belangrijk voor haar is dat zij tijdens al deze bezigheden de mensen in de gaten houdt. “Als er iemand vol stress binnenkomt, zorg ik dat ik er ben voor deze persoon. Ik maak tijd en aandacht en breng een lekker kopje koffie. Het voelt goed om te geven en te helpen.”

Vrijwilligerswerk bij het Wereldhuis
Word ook vrijwilliger voor het Wereldhuis. Help bijvoorbeeld met het opzetten van een kledingwinkel voor mensen zonder verblijfspapieren.

Vrijwilligerswerk bij Protestantse Diaconie
Bekijk de vacatures op Vrijwilligersnetwerk

Website van de Protestantse Diaconie

share