“Elke avond, bij elke tafel vraag  je toch weer die ene euro”

Sanne van der Leij, projectleider van StreetSmart bedankt Hassan, vrijwilliger bij Restaurant Freud. Het restaurant biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk en een opleiding. Restaurant Freud neemt ook deel aan StreetSmart: ze doen mee aan de euro-actie.

Wat is Streetsmart?
Sanne: “Het is een initiatief van Amsterdamse horecaondernemers dat van start is gegaan in 2013. In de maanden november en december vragen de ruim tachtig deelnemende restaurants gasten één euro per rekening extra te betalen. Het geld wordt volledig gebruikt om dreigende dakloosheid te voorkomen en armoede aan te pakken. Zo wordt er regelmatig voor vijftig mensen gekookt bij het Stoelenproject. Streetbike geeft mensen een fiets zodat ze naar dagbesteding kunnen. Wekelijks worden honderd gezinnen geholpen aan een groente & fruit pakket. Alle organisatiekosten worden gedekt door bedrijven uit de horecabranche.”

Sanne, hoe ben je betrokken geraakt bij StreetSmart?
“Het project komt uit Engeland. Sandra Chedi en Bert van der Leden zagen het in Londen en zeiden tegen elkaar: dit moet in Amsterdam ook. HVO-Querido werd gevraagd om de organisatie op zich te nemen. Ik werkte voor HVO-Querido, ik ben opgeleid als psychiatrisch verpleegkundige. Twee jaar geleden hebben ze gevraagd of ik dit project wil leiden.”

Hassan, wanneer ben je begonnen bij Restaurant Freud?
Hassan: “Ik werk een jaar en drie maanden hier. Drie dagen in de week ’s middags en ’s avonds. Ik heb altijd in de afwas gestaan. Ik heb net een paar keer meegedraaid met de bar. Tot nu toe is het altijd goed geweest. Het gaat goed, ik ben altijd op tijd en ik ben elke keer aanwezig als ik moet werken.”

Wat vind je zo leuk aan je werk?
Hassan: “Ik had geen bezigheid en hier heb ik een bezigheid. Als ik thuis was wist ik niet waar ik heen moest, hoe ik mijn dag moest vullen. Met een beetje werk is het makkelijker geworden. Klanten komen genieten van hun avond, je helpt ze, je maakt ze blij, dat lukt goed. Het gaat een stuk beter met mij, wat voorheen niet zo was. Ik heb leuke collega’s, we kunnen goed met elkaar opschieten en we eten samen.”

Sanne, wat wil je tegen Hassan zeggen?
“Ik wil je bedanken voor je inzet voor StreetSmart. Voor het vragen van die ene euro, elke keer, elke avond, bij elke tafel moet je toch weer die ene euro vragen. Daarvoor willen ik jou en de anderen heel hartelijk bedanken!”

Hassan: “Dank je wel, ik vind het leuk dat ik je heb leren kennen. Ik bedank jou voor de thee die je voor me hebt klaargemaakt!” En dat was een grapje, want Hassan dronk water.

Zoekt StreetSmart vrijwilligers?
Sanne: “Ja, bij dagactiviteitencentrum De Tour in West zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het inpakken van de groente & fruit pakketten. Het gaat om 3,5 uur op dinsdag of vrijdagochtend. Chauffeurs om de pakketten naar de mensen te brengen zijn ook nodig.”

Meer weten? Kijk op www.streetsmart.nl

Tekst: Ellie Dijkstra
Foto: Mark Rammers

share