share“Hij is de beste vrijwilliger”

Op de Werf in Amsterdam Noord, een woonvoorziening en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, werken Saïd, René, Jan, Earl en Rafael samen met Rindert van der Vaart, vrijwilliger, in de Groengroep. Ze zijn dol op hem, plagen hem en lopen met hem weg. Begeleider/hovenier Bert Zwerink doet vrolijk mee.

Rindert (67) is alweer vijf jaar meewerkend voorman van de groep. Hij werkt met een paar jongens in tuinen van particulieren of op het terrein van de Werf zelf. Gras maaien, snoeien, schoffelen, noem maar op. En dat vijf dagen per week.

Rindert, hoe ben je hier terecht gekomen?

“Hiervoor heb ik vele beroepen gehad; ik was rietdekker, zat bij de marine, ben conciërge geweest en de laatste jaren was ik boekhouder op kantoor. Toen ik op 62 jarige leeftijd te horen kreeg dat mijn contract werd beëindigd, besloot ik werk te maken van vrijwilligerswerk! Ik maakte een afspraak bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Daar vroegen ze mij naar mijn interesses en persoonlijke voorkeuren. Eerst had ik geen idee, maar samen kwamen we op werken met mensen met een verstandelijke beperking. Het leek me wel wat.”

En, bevalt het?

“Ja zeker. Je moet er wel tegen kunnen. Maar dat kan ik wel. Je kent elkaar inmiddels zo goed, het voelt als een familie. Er is ook veel gezelligheid.”

Bert, wat vind jij van Rindert?

Bert: “De beste vrijwilliger die ik ken. Hij heeft zich onmisbaar gemaakt op de groep. Het is een hele waardevolle kracht. Zijn sterkste punt is de omgang met de jongens, hij raakt niet snel gefrustreerd, hij kan dingen goed plaatsen. Het is een volwaardige collega.”

Saïd: “Het is een man waarmee je goed kan werken en kan lachen. Hij kan bikkelen.”

René: “Hij is de knapste man van de wereld.”

Jan: “Ik vind het heel goed wat hij doet, op zijn leeftijd.”

De anderen zijn het met hen eens. “Rindert, bedankt!!!”

Rindert vindt het top.

share