share“Bij Cilia kan iedereen zichzelf zijn”

Vlakbij Park Frankendael ligt het Willem Dreeshuis met daarin een hospice afdeling. De setting telt vijf gastvertrekken en is de enige plek waar hospicezorg wordt gegeven in Amsterdam Oost. Niet direct een plek waar je aan denkt als het om vrijwilligerswerk gaat.

Stevig in je schoenen
“Deze hospiceafdeling zou er niet zijn als we geen vrijwilligers hadden. Ik ben ontzettend dankbaar voor hun inzet” vertelt Gerda Naber, coördinator vrijwilligers palliatieve zorg. “Je moet als vrijwilliger stevig in je schoenen staan om dit werk te kunnen doen. Als je zelf met onverwerkte rouw zit, dan gaat het hier niet lukken.” zegt Gerda.

Volste vertrouwen
Cilia (60) is een van de vrijwilligers, werkt sinds juli bij het Willem Dreeshuisen draait sinds augustus zelfstandig diensten. Cilia: “In het begin twijfelde ik nogal over het werk. Ik was bang dat ik alles mee naar huis zou nemen, dat het me niet zou loslaten. Ik ben van nature nogal introvert en dacht eigenlijk dat ik niet geschikt zou zijn.”
Het tegendeel blijkt waar.

Gerda: “Cilia, ik wil je bedanken dat je vrijwilliger bij ons bent. Na onze gesprekken kreeg ik het volste vertrouwen dat je het talent en de kwaliteiten beschikt om dit werk te kunnen doen. Ik ben dan ook heel blij dat je je twijfels opzij hebt gezet en over de drempel bent gestapt.”

Cilia: “Ik ben jou dankbaar dat je me het vertrouwen hebt gegeven!”

Waarom is Cilia een waardevolle vrijwilliger?
Gerda: “Cilia is heel rustig en toegankelijk. Ze heeft een neutrale uitstraling en door haar voorkomen en houding weet ze snel het vertrouwen van onze gasten te winnen. Haar kracht is dat ze onbevooroordeeld kan luisteren naar onze gasten waardoor ze zichzelf kunnen zijn. Ik vind het bijzonder dat ze twee keer in de week, vier uur hier wil zijn voor onze gasten en hun familie.”

Het werk is divers: “Onze vrijwilligers zijn er niet alleen voor onze gasten maar ook voor de familie die zich soms geen raad weet met de situatie of wat ze moeten zeggen. Zij maken de sfeer dat een iedereen zich hier welkom voelt. Zij maken het hospice.”

Leven tot je sterft
Gerda: “Hoewel we je hier helpen om rustig te sterven, helpen we je ook te leven tot je sterft. We proberen er iets van te maken. Er wordt hier geleefd! We nodigen onze gasten uit om vooral zelf aan te geven wat ze nodig hebben. Cilia heeft hier een hele goede antenne voor waardoor onze gasten zich gemakkelijk ‘thuis’ voelen. Bedankt daarvoor!”

Ook vrijwilligerswerk doen bij dit hospice? Bekijk de vacature: Hospice zkt zorgzame vrijwilliger.

Cilia heeft dit vrijwilligerswerk gevonden via ViiA, uitzendbureau voor vrijwilligers.

share