“Je hebt voor een enorme opluchting gezorgd!”

Op het kantoor van Beter Buren groeten Emilie Feij en Sjaak Pleiter elkaar hartelijk,  als oude bekenden. En dat terwijl ze elkaar maar twee keer eerder hebben ontmoet. Dat heeft alles te maken met de bijzondere rol die Sjaak bij een conflictsituatie in het leven van Emilie heeft vervuld. Sjaak is al vijf jaar actief als vrijwilliger bij Stichting Beter Buren, waar hij bemiddelt bij moeilijkheden in de relaties tussen buurtgenoten. Zo heeft hij Emilie leren kennen, bij wie de prettige relatie met de buren verstoord werd door misverstanden aan beide kanten. Op initiatief van de buren werd Beter Buren ingeschakeld.

Positieve inzet
“Beter Buren is een vrijwilligersorganisatie waarbij mensen uit de buurt, mensen in de buurt helpen. Als de relatie tussen buren of buurtgenoten is verstoord, en je weet niet zo goed hoe het opgelost kan worden, dan kan je bij Beter buren terecht,”  vertelt Sjaak. De vrijwilligers van Beter Buren kunnen dan als bemiddelaar optreden. Sjaak is daarbij heel duidelijk over wat de Stichting wel, maar ook niet kan betekenen in deze situaties: “Wij kiezen geen kant en we gaan niet dicteren welke oplossing er moet komen. We verwachten echt een positieve inzet van mensen zelf.”

De kracht van Beter Buren
De kracht van Beter Buren is dat de vrijwilligers zelf buurtbewoners zijn. Sjaak: “Wij wonen zelf ook om de hoek. We willen dat iedereen hier prettig kan wonen. Als het beter gaat met de buren, dan gaat het beter met de buurt. Je kan in je eigen leefomgeving het verschil maken, echt wat betekenen.” Na een intakegesprek waarbij de buren ieder apart hun eigen verhaal kwijt kunnen bij de vrijwilligers, volgt een bemiddelingsgesprek waar beide partijen aanwezig zijn. Gelukkig lukt het vaak om tot een oplossing te komen. “Mensen zijn zich niet altijd bewust wat hun gedrag voor anderen kan betekenen. De essentie van burenbemiddeling is om te leren luisteren, en de ander proberen te begrijpen,” aldus Sjaak.

Koorddansers
Emilie praat vol enthousiasme over Sjaak en Marjolein, de collega met wie Sjaak samenwerkte in de bemiddeling bij Emilie: “Ze zijn een soort koorddansers. Ze luisteren heel goed naar je verhaal, je kan echt je ei kwijt. Tegelijkertijd dagen ze wel bepaalde veronderstellingen uit die je zelf hebt over het conflict en verwachten ze ook dat je weer naar de toekomst kan kijken om tot een oplossing te komen.”

Opluchting
Emilie wil Sjaak dan ook graag bedanken voor zijn inzet. “Jullie waren ontzettend professioneel, jullie namen echt de tijd er voor. Het heeft voor een enorme opluchting gezorgd, zowel voor mij als voor de buren. Jullie hebben de blokkade tussen ons opgeheven. Het is heel waardevol dat we ons veilig en vertrouwd voelen thuis!”

Word ook vrijwilliger bij Beter Buren
Beter Buren verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers. Zie voor meer informatie: www.beterburen.nl.

Tekst: Stefanie Pijnenburg

share