“Je bent echt een meerwaarde voor de mensen!”

Hans is vrijwilliger bij het ROC en assisteert Coos bij haar Nederlandse taallessen voor anderstaligen. Coos wil Hans graag bedanken voor zijn enthousiasme en inzet in de klas.

Analfabeten
Coos en Hans werken momenteel met analfabeten. Ze praten en lezen met ze in de klas. Daarnaast doen ze vaak activiteiten en opdrachten buiten de deur. Ze krijgen dan bijvoorbeeld in groepjes de opdracht om uit te zoeken welke trein ze op Centraal Station moeten nemen naar Haarlem.

“Deze mensen kunnen de opdracht niet lezen, dus dat maakt het lastig. Daarom is het heel erg fijn als er vrijwilligers zijn zoals Hans, die per groepje meegaan en de opdracht kunnen voorlezen. De cursisten hoeven dan alleen maar het woord Haarlem te zoeken. We proberen ze zelf te leren te reis uit te zoeken en niet altijd begeleiding nodig hebben,” legt Coos uit.

Al meer dan vijf jaar
Hans doet het vrijwilligerswerk al meer dan vijf jaar met veel plezier.  “Toen mijn pensionering in zicht kwam en ik zoekende was naar een zinvolle tijdsinvulling, kwam Coos met het idee om bij haar bij het ROC te komen helpen als vrijwilliger. Tot nu toe bevalt het me heel erg goed,” vertelt Hans enthousiast.

Coos vult aan: “Hans ken ik al sinds de geboorte van mijn kinderen. Zijn vrouw was de oppasmoeder van mijn kinderen. Wij wonen allebei in Den Ilp en fietsen vaak samen heen en terug.”

Vrije tijd?
Naast het assisteren in de klas bij Coos, is Hans sinds kort ook actief bij het buurthuis aan het Koekoeksplein in Amsterdam Noord. Hij ondersteunt vrouwen die hier sinds kort wonen, op weg naar het examen van de inburgeringscursus. En Hans heeft nog meer plannen. Binnenkort zal hij ook schuldhulpverlening gaan geven bij de Regenboog Groep. Vroeger werkte hij bij de bank als accountmanager dus dat financiële en cijfermatige ligt Hans wel. Omdat dit een andere doelgroep is, zal Hans eerst een aantal cursussen volgen. Dus op de vraag wat Hans verder nog doet naast het vrijwilligerswerk antwoordt hij dan ook: “Vrije tijd? Ik zit hiermee aardig vol in de week.” Maar dat vindt Hans niet erg. Hans straalt als hij vertelt over het vrijwilligerswerk wat hij doet.

Bedankt namens de leerlingen
Coos, wil je graag nog wat zeggen tegen Hans? “Hans, ik wil je heel erg bedanken voor je inzet, namens alle leerlingen. Want ik denk dat wat jij doet, door niemand anders gedaan kan worden. Ik heb zoveel verschillende niveaus in de klas. En doordat jij er bent om te ondersteunen krijgen de leerlingen de aandacht die ze nodig hebben en kunnen ze vooruit. Ook wil ik je heel graag bedanken voor je geduld en trouw. Dat je iedere keer er bent en dat je dichter bij de leerlingen komt waardoor ze zichzelf durven zijn en vragen durven te stellen. Je bent echt een meerwaarde voor de mensen!”

Waardering is fijn
Hans is gevleid en straalt nog iets meer na het horen van de mooie woorden van Coos. “Een stukje waardering is altijd fijn om te krijgen. Dat doet me goed! Het is plezierig te horen dat ze me graag zien komen. Ik krijg een goed gevoel van vrijwilligerswerk en het helpen van mensen.  Ik haal er heel erg veel plezier uit. Het is fijn om met andere mensen te praten, andere mensen te ontmoeten. En het is een mooie invulling van mijn vrije tijd waarbij ik ook nog iets voor de samenleving doe. Want dat is ook heel belangrijk..”

Meer vrijwilligers?:
Ben je ook geïnteresseerd in het assisteren in de klas of zelf spreekles geven aan vluchtelingen? Het ROC kan altijd hulp gebruiken. Momenteel zijn er vrijwilligers in de avonden nodig en binnenkort komen er weer nieuwe groepen voor overdag. Daarnaast zijn er ervaren vrijwilligers nodig die zelfstandig te werk gaan met cursisten om de Nederlandse meester te worden. Bekijk de vacatures.

Tekst: Marlou Somers
Foto: Eliane Kemble

share