Unie van Vrijwilligers

“Dankzij jou kunnen wij doorgaan!”

Astrid Koning van Unie van Vrijwilligers Amsterdam bedankt Gunda Fuchs. Astrid is coördinator van de afdeling Vriendschappelijk Huisbezoek, een maatjesproject. Gunda is consulente binnen deze afdeling. Astrid: “Je bent een super collega! Je doet het werk met liefde. Ik zie je elke keer graag binnenkomen op je werk en hoop dat je nog jaren, minstens tot je tachtigste door kunt blijven gaan. Want dankzij jou kunnen wij doorgaan.”

De Unie van Vrijwilligers Amsterdam verricht vrijwilligerswerk in ziekenhuizen, zorginstellingen en het Vriendschappelijk Huisbezoek.  Deze dienstverlening bestaat uit bezoek, begeleiding, boodschappendienst en belservice. De organisatie bestaat voor honderd procent uit vrijwilligers.

Wat doe je als consulente?
Gunda: “Ik maak als consulente kennis met cliënten die zich aanmelden. Het zijn vaak ouderen die vriendschappelijk huisbezoek willen hebben. Ik  koppel dan een vrijwilliger aan deze persoon. Er volgt een  gesprek met de vrijwilliger en de cliënt om te kijken of er een match is. Het is natuurlijk heel belangrijk dat de cliënt en de vrijwilliger zich er prettig bij voelen.”

Vaak werkt het werk van de vrijwilligers preventief: door te zorgen dat het netwerk van ouderen draagkracht heeft, worden ze niet  eenzaam. Persoonlijk contact staat centraal, zowel tussen de vrijwilligers onderling als naar de cliënten toe. De taak van de consulente is vooral contact houden met de cliënt en de vrijwilliger zodat de loyaliteit blijft bestaan. Gunda: “Het leuke is dat vrijwilligers samen met ons mensen uit de eenzaamheid halen. De contacten die ontstaan zijn wederzijds heel waardevol.”

Hoe lang kennen jullie elkaar?
Gunda: “Ik kom uit de verpleging en heb 22 jaar bij het Revalidatiecentrum op de Overtoom gewerkt. Toen ik met pensioen mocht, ben ik in 2011 begonnen als consulente bij UVV.” Astrid: “Gunda is al ruim vijf jaar mijn rechterhand. Het is heel fijn om met Gunda samen te werken omdat zij het karakter, de opleiding en de werkervaring heeft om heel veel voor andere mensen te betekenen. Voor de vrijwilligers, voor mij en voor cliënten.”

Wat maakt dat je dit vrijwilligerswerk nog steeds doet?
Gunda: “Dit werk doe ik echt met liefde omdat ik het zo mooi vind wat je ervoor terug krijgt. Je gaat één keer in de week naar mensen toe die eenzaam zijn. Deze mensen stralen dan gewoon, dat is zo ontzettend mooi! Het geeft mij heel veel energie, je bouwt vriendschap op en hebt een bijzonder contact. Deze vriendschap is mooi om te zien groeien tussen de vrijwilligers en de cliënten. Zolang ik mij goed voel bij de Unie en zolang ik zulke mooie collega’s en zulke goede contacten heb, ja dan stop ik niet.”

Zijn er nieuwe vrijwilligers nodig?
Astrid: “Altijd! Elke week komen er nieuwe aanvragen binnen. Voor de begeleiding na ontslag uit het ziekenhuis hebben we heel hard vrijwilligers nodig. De poel van vrijwilligers die op afroep voor deze dienst beschikbaar zijn is momenteel te klein. De boodschappendienst kan jouw hulp ook goed gebruiken. Hierbij gaat het steeds meer om negentig jarigen die niet met internet overweg kunnen. Het draait niet alleen om de boodschappen, het persoonlijke contact is heel belangrijk.”

Gunda: “Het is heel fijn om als vrijwilliger bedankt te worden. Ik vind dat er duizend vrijwilligers door heel Amsterdam bedankt zouden moeten worden. Ik hoop dat mensen door het lezen van dit interview gaan denken: dat is heel leuk vrijwilligerswerk om te doen!”

Tekst: Ellie Dijkstra
Foto: Adriana Schröder

share