“Onze medewerkers geven tijd, maar vooral aandacht aan verschillende doelgroepen.”

Tessa Wijnen van Amsterdam Cares bedankt Selma Custers van ABN AMRO. ABN AMRO neemt jaarlijks deel aan de Olympische Sportweek, dit jaar met 280 werknemers. Wij willen hen dan ook graag bedanken voor de maatschappelijke inzet die zij leveren via Amsterdam Cares.

Waarom vind je vrijwilligerswerk belangrijk binnen het bedrijfsleven?
“Ik vind het om meerdere redenen belangrijk. Allereerst omdat je op deze manier vaardigheden en competenties ontwikkelt, die je normaal niet gebruikt. Je leert op een andere manier omgaan met je eigen talenten en expertise. Je ontmoet andere mensen, leert andere normen en waarden kennen, gaat in discussie en creëert begrip voor elkaar. Ik vind het zonde dat de kennis uit de commerciële sector weinig overgedragen wordt aan de maatschappelijke sector en probeer mij juist in te zetten hiervoor.”

“Je kunt elkaar echt versterken door bijvoorbeeld mee te denken over nieuwe verdienmodellen, kansen of samenwerkingen aan te gaan. Daarnaast moet elk bedrijf altijd een sterke link naar de samenleving houden en weten wat er speelt. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van je bedrijf, maar zeker ook voor het kennen van al je klanten. Tot slot vind ik het erg belangrijk dat je ook op de vloer echt iets kan betekenen voor een organisatie. Onze medewerkers geven tijd, maar vooral aandacht aan verschillende (doel)groepen. We laten ze kunst ontdekken, gaan samen sporten en staan regelmatig voor de klas.”

Wat levert vrijwilligerswerk op?
“Ik zie vrijwilligerswerk als een ‘win win win’ situatie. De werknemers die gaan vrijwilligen, de doelgroep en de maatschappelijke organisatie hebben alle drie profijt bij het vrijwilligerswerk. Voor de vrijwilligers en de doelgroep is de ontmoeting enorm waardevol en daarbij kunnen ze veel van elkaar leren. ABN AMRO medewerkers nemen de tijd om echt met de deelnemers te onderzoeken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze misschien wel talent in hebben. De maatschappelijke instellingen halen er ook voordeel uit omdat zij zelf vaak geen tijd of budget hebben om bijvoorbeeld een activiteit te organiseren. Door deze samenwerking kan dit nu wel mogelijk gemaakt worden. Daarnaast kan de instelling ook leren van de expertise uit het bedrijfsleven, zoals ik al eerder aan gaf.”


Waarom vrijwilligerswerk via Amsterdam Cares?
“Amsterdam Cares heeft een enorm groot netwerk met verschillende maatschappelijk instellingen en doelgroepen. Daarnaast vind ik de samenwerking erg goed en professioneel. Bij elke activiteit krijgen we een draaiboek en is alles tot in de puntjes geregeld. Ook spreekt het concept van Nederland Cares om flexibel te vrijwilligen mij erg aan. Je kunt individueel namelijk ook enorm laagdrempelig en flexibel vrijwilligerswerk doen.”

Wat maakt de Olympische Sportweek zo enorm leuk om aan deel te nemen?
“Deze sportweek is voor meer dan 1200 kinderen uit achterstandsituaties en daarbij is de locatie in het Olympisch Stadion fantastisch. Voor de kinderen is het een enorm positieve ervaring om allerlei sporten uit te proberen. Er is namelijk geen competitie, maar de kinderen kunnen echt gaan proberen wat ze leuk vinden en waar hun talent ligt. Het is goed georganiseerd, ook voor de bedrijven. De reacties vanuit de ABN AMRO medewerkers zijn altijd bijzonder positief.”

ABN AMRO Foundation organiseert, namens ABN AMRO, diverse vrijwilligersactiviteiten voor medewerkers van ABN AMRO, zoals met kinderen uit achterstandswijken naar een museum, programmeerlessen geven op scholen of financiële coaching bieden aan ondernemers met een micro krediet. ABN AMRO Foundation richt zich, met het thema Partner van de Toekomst, op het ontdekken en ontwikkelen van talent bij met name kinderen.

Amsterdam Cares biedt de mogelijkheid om op flexibele wijze vrijwilligerswerk te doen. Wij richten ons daarbij op zogenaamde ‘young professionals’. Deze groep jonge en hardwerkende mensen hebben vaak moeite om zich structureel te committeren aan vrijwilligerswerk, terwijl ze graag ook een directe bijdrage willen leveren aan maatschappelijke projecten in de stad. Door vrijwilligerswerk te flexibiliseren kan je naast een drukke baan met plotselinge deadlines tóch ook eens per maand een wandeling maken met een oudere dame of voedselpakketten inpakken. Kijk voor meer informatie op onze website: www.amsterdamcares.nl.

share